Saturday, April 23, 2011

Filled Under:

Sebab Allah yang nak hitung. Bukan yang lain.

Kenapa kita beramal sebegitu rupa? Kerana Allah adalah penghitungnya. ~

Kadangkala, ada orang mempersoalkan mengapa kita perlu ikhlas. Kenapa tak boleh berbangga-bangga dengan kejayaan. Kenapa tidak boleh mendabik dada. Ada pula yang mempersoalkan, mengapa kita tidak boleh sekadar baik di hadapan orang, di belakang kita buat hal yang kita suka. Ada pula yang mempersoalkan mengapa kita perlu bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu kerja. Ada yang mempersoalkan mengapa kita mesti sangat menjaga diri, menjauhi maksiat dan kena usaha selalu buat kebaikan.

Macam-macam lagi persoalan yang timbul di sekitar medan amal.

Jawapan saya hanya satu.

Sebab yang nak hitung amal kita adalah Allah. Bukan orang lain.

Tiada siapa yang mampu menghitung seperti Allah meghitung

Kesedaran utama yang diperlukan oleh manusia adalah, Allah itu berada di luar liga saingan manusia. Allah itu berada di satu peringkat lain, dan peringkat itu takkan mampu dicapai oleh manusia. Adalah logik perkara ini kerana Allah adalah Tuhan, Pencipta, dan bagaimana agaknya Tuhan itu boleh disaingi? Tidak tersaing adalah ciri-ciri Tuhan yang sebenar.
Begitulah Allah tidak tersaing juga dalam hal perhitungan.

Tiada siapa mampu menghitung sebagaimana perhitungan Allah.

Perhitungan Allah sangat tepat. Tidak akan terlepas daripada Allah walau perkara sebesar zarah.

“Barangsiapa yang mengerjakan kebaikan seberat dzarrahpun, niscaya dia akan melihat (balasan)nya.Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan sebesar dzarrahpun, niscaya dia akan melihat (balasan)nya pula.” Surah Al-Zalzalah ayat 7-8.

Perhitungan Allah yang sangat ketat demikian, membuatkan orang yang ingkar di akhirat nanti, bila melihat Allah menghitung amal manusia di Padang Mahsyar, mereka berkata bahawa mereka ingin menjadi tanah.

“Sesungguhnya Kami telah memperingatkan kepadamu (hai orang kafir) siksa yang dekat, pada hari manusia melihat apa yang Telah diperbuat oleh kedua tangannya; dan orang kafir berkata:”Alangkah baiknya sekiranya aku dahulu adalah tanah”. Surah An-Naba’ ayat 40.


Allah penghitung yang tiada siapa mampu berlindung dari hitungan-Nya

Allah adalah penghitung yang sangat telus. Salah satu dari kekuasaan-Nya adalah Allah Maha Melihat. Juga salah satu dari kuasa-Nya adalah Allah Maha Mendengar. Allah SWT juga adalah Mah Mengetahui. Tiada satu daun pun yang gugur di atas muka bumi ini tanpa ianya terlepas dari pengetahuan Allah SWT. Tak akan ada yang terlepas dari perhitungan-Nya.

“Dan pada sisi Allah-lah kunci-kunci semua yang ghaib; tidak ada yang mengetahuinya kecuali dia sendiri, dan dia mengetahui apa yang di daratan dan di lautan, dan tiada sehelai daun pun yang gugur melainkan dia mengetahuinya (pula), dan tidak jatuh sebutir biji-pun dalam kegelapan bumi, dan tidak sesuatu yang basah atau yang kering, melainkan tertulis dalam Kitab yang nyata (Lauh Mahfudz)” Surah Al-An’am ayat 59.

Allah tidak akan mampu dirasuah dan dicabar. Hal ini kerana, manusia itu faqir di hadapan Allah. Allah pula Maha Kaya dan tiada yang mampu mengatasi-Nya. Allah tidak peduli jika seluruh dunia hendak berpaling daripada-Nya. Kerana Dia tidak rugi apa-apa. Tetapi yang rugi apabila berpaling daripada-Nya adalah manusia itu sendiri.

“Dan Musa berkata: “Jika kamu dan orang-orang yang ada di muka bumi semuanya mengingkari (nikmat Allah) Maka Sesungguhnya Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji”. Surah Ibrahim ayat 8.

Ini Allah tunjukkan apabila dalam umur dunia ini, telah terjadi beberapa siri ‘pembersihan’ oleh Allah SWT kepada kaum-kaum yang ingkar. Itu adalah akibatnya apabila mereka angkuh dan mencabar Allah SWT. Maka, Allah menunjukkan kepada kita betapa berkuasa-Nya dia. Dia tidak rasa rugi pun menghapuskan ummat-ummat itu. Dia berkuasa memunculkan ummat lain dan memberikan peluang yang sama.

Ini menyebabkan, tiada siapa mampu mengelak, lari, melepaskan diri, bersembunyi dari hitungan Allah SWT.


Sebab Allah yang hitung, sebab itu kita tidak berputus asa

Sebab Allah yang hitung segala amalan kita, sebab itu jugalah kita di dalam beramal tidak berputus asa. Mengapa demikian?

Hal ini kerana, tiada yang mampu sabar sebagaimana sabarnya Allah kepada hamba-hamba-Nya. Allah bukan penghukum yang tidak memberikan peluang. Allah sentiasa membuka peluang.

Allah SWT Maha Penyayang dan Maha Mencintai hamba-hamba-Nya yang berusaha.

Lihatlah kepada pembunuh 100 orang yang akhirnya ke syurga. Bagaimanakah Allah melayan sikapnya yang tidak berputus asa dengan rahmat Allah?

Sebab itu, di dalam beramal, saat kita kejatuhan, kita tidak berputus asa bahkan berusaha bersungguh-sungguh untuk naik semula. Kita tidak rasa malu nak bertaubat berulang kali. Kita tidak rasa malu hendak mengadu kepada Allah akan keaiban diri. Kita tak rasa malu hendak berusaha sampai mati walau tak pernah berjaya sekali pun.

Sebab yang menghitung adalah Allah.

Allah bukan penghitung yang zalim. Allah bukan penghitung yang terburu-buru. Allah bukan penghitung yang pandang satu sudut sahaja. Tetapi Allah adalah penghitung yang adil. Allah adalah penghitung yang sangat tepat perhitungannya. Allah melihat manusia bukan luaran sahaja bahkan dalaman juga. Hatta perkara tersembunyi seperti niat, gerak hati, harapan, cita-cita, semuanya di dalam hitungan Allah SWT.

Oleh kerana Allah adalah penghitung kita, sebab itu kita tiada rasa hendak berputus asa. Tambahan, Allah benci mereka yang berputus asa.

“Katakanlah: Hai hamba-hamba-Ku yang malampaui batas terhadap diri mereka sendiri, janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampuni dosa-dosa semuanya. Sesungguhnya Dia-lah yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” Surah Az-Zumar ayat 53.


Sebab itulah kita buat macam yang dipersoalkan

Mengapa kena jaga niat walau orang tak nampak pun niat tu. Kenapa nak kena jujur dan amanah walau kalau khianat orang tak perasan pun. Kenapa nak kena buat yang terbaik dalam kehidupan. Kenapa tidak berputus asa. Kenapa kita usaha baik sepanjang masa, bukan di hadapan orang sahaja. Dan pelbagai lagi persoalan, semuanya terjawab dengan satu jawapan.

Kerana Allah adalah penghitungnya.

Kalau manusia yang menghitung, kita boleh fikirkan cara untuk berbohong. Kita boleh fikir alasan untuk mengelak. Kita boleh lari ke tempat lain untuk melepaskan diri.

Tetapi Allah, kita tiada jalan untuk lari daripada-Nya.

Kalau manusia yang menghitung, kita tak payah pening nak jaga keikhlasan, nak jujur, nak amanah. Manusia bukannya tahu. Kita tak kisah curi tulang. Kita tak kisah nak tipu. Kita tak kisah nak buat konspirasi, scheme, dan sebagainya. Sebab manusia bukannya tahu.

Tetapi Allah, kita tiada jalan untuk terlepas dari pengetahuan-Nya.

Sebab Allah adalah penghitung, sebab itu kita usaha sungguh-sungguh menjaga segalanya.

Faktor penting bagi kedisiplinan, indikator utama buat kejayaan

Apa kunci kedisiplinan diri? Saya akan menjawab – Hubungan dengan Allah.

Bagaimana hendak berjaya? Saya akan menjawab – Hubungan dengan Allah.

Bukanlah hubungan dengan Allah, adalah kita duduk atas sejadah semata dan mengurung diri di dalam masjid sepanjang masa. Tetapi hubungan dengan Allah ini adalah kita merasa kewujudan Allah setiap masa, setiap tempat, setiap ketika. Kita rasa tidak terlepas daripada-Nya, kita rasa dekat dengan-Nya, dan kita rasa Allah Maha Tahu apa yang dilakukan oleh kita.

Ini akan membentuk disiplin sekaligus menyah kemalasan. Ini akan menggerakkan kejayaan sekaligus menerajang kegagalan. Apakah kegagalan itu? Kegagalan adalah apabila kita berputus asa. Menjadi seorang yang berusaha walau tak dapat apa yang hendak dicapainya hingga mati pun, itu adalah satu kejayaan.

Dan kejayaan hakiki yang kita mahukan adalah – Diselamatkan dari neraka, dan dimasukkan ke dalam syurga. Itulah dia kejayaan sebenarnya.

“Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. dan Sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, Maka sungguh ia Telah beruntung. kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan.” Surah Ali Imran ayat 185.

Maka, kita beramal dengan bersungguh-sungguh.

Sebab kita tahu, Allah yang menghitung. Bukan yang lain.


Oleh Hilal Asyraf

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Copyright @ 2013 wArDaTuL hAmRa' SiTe... (^^).